We hebben meer en meer mooie zomers en de parasol is een populaire zonwering. Een degelijke staparasol of zweefparasol is een dure investering dus daarom deze 6 tips om je parasol te reinigen en te beschermen.
Na een tijdje kan een parasol groen aanslaan of er vies uitzien.
Ook bij het klaarmaken van je tuin voor de zomer die komt kan
Hier volgen 6 handige tips over hoe je jouw parasol kunt beschermen en schoonmaken.
Hoe reinig ik / bescherm ik mijn parasol?
Verwijder regelmatig het stof en vuil van je parasol
Het schoonmaken van een parasol moet een routine worden. Als je dit vaak doet, dan kost dit echt niet veel tijd of moeite.
Sluit de parasol na gebruik
Een gesloten parasol kan niet beschadigd geraken door weer en wind.
Gebruik een schoonmaakmiddel voor parasoldoek
Met water alleen lukt het niet, dus gebruik een speciaal parasol schoonmaakmiddel.
Heb je dit niet in huis zal een sopje met zachte zeep ook werken
Heb je geen speciaal product in huis zoals in tip 2? Laat bleekmiddel en allesreiniger in de kast en gebruik een sopje met zeep.
Spoel je parasol af met water
Hoe simpel het ook klinkt, maar essentieel om de parasol na het reinigen grondig af te spoelen zodat er geen zeepresten opdrogen.
Voorkomen is beter dan genezen: bescherm je parasol
Er zijn speciale producten op de markt om je parasol op voorhand in te spuiten, of koop een beschermhoes voor je parasol.
Hieronder wordt elke tip dieper en meer in detail besproken. Onderstaande tips gelden voor zweefparasols, hangparasols, parasols met een centrale mast, balkon parasols, buggy parasols. Alle modellen met parasoldoek.
6 tips om je parasol te reinigen en te beschermen
Tip 1 – Regelmaat en Routine: Stof je parasol frequent af.
Het schoonmaken van een parasol moet een routine worden. Als je dit vaak doet, dan kost dit echt niet veel tijd of moeite.
Een parasol vangt redelijk wat stof en vuil op. Vooraleer je begint te reinigen is het aangewezen dat je de parasol met een droge borstel afstoft. Belangrijk: Gebruik een droge, zachte borstel. Met een harde borstel kan je de beschermende laag van de parasoldoek beschadigen.
Zo blijft de parasol zowiezo in goede conditie.
Tip 2 – Sluit de Parasol na gebruik
Een volgende eenvoudige tip en routine: Sluit je parasol altijd wanneer je even weg bent of er geen gebruik van maakt. Zo voorkom je dat de wind je parasol beschadigd of doet omvallen.
Laat de parasol verder ook niet open staan bij regen of onweer. Er zijn speciale waterdichte parasols op de markt maar ook dan is het beter ze te sluiten wanneer je de parasol niet gebruikt.
Wind en Regen samen is zeker een veel voorkomende reden van schade bij parasols: Klap je parasol daarom ook altijd in bij harde regen.
Extra: Een gesloten parasol verkleint het oppervlakte waar uitwerpselen van passerende vogels kunnen op terechtkomen.
Tip 3 – Wassen met schoonmaakmiddel
Bij vrijwel alle parasols is het doek geïmpregneerd, dus wanneer je het té goed schrobt, zal de beschermende laag weggaan. Maak daarom gebruik van speciale parasol onderhoudsmiddelen. Spray het oppervlak in met een schoonmaakmiddel. Laat het middel ongeveer 30 seconden intrekken. Verwijder nu het vuil met de bijgeleverde scrub-spons. Spoel het doek vervolgens af met schoon water en laat de parasol goed opdrogen in het zonnetje.
Tip 4 – Wassen met milde zeep
Schoonmaken met een milde groene zeep oplossing is ook mogelijk. Let er wel op dat je de allesreiniger of bleekmiddel lekker in de kast laat staan! Het gebruik van deze middelen bij het schoonmaken van een parasoldoek kan onherstelbare beschadiging veroorzaken, zoals verkleuring van het doek. Leg het doek van de parasol in een badkuip of een grote teil. Maak hierin een sopje met de milde zeepoplossing en laat het parasoldoek een poosje weken. Spoel het daarna uit met lauw water en laat het doek drogen in de zon.
Tip 5 – Afspoelen
Open de parasol en maak hem helemaal nat met de tuinslang. Gebruik absoluut geen hogedrukspuit! Dit kan de vocht- en vuilwerende coating van de parasol aantasten. Wanneer je het parasoldoek volledig nat gemaakt hebt, wrijf je hem zachtjes in met een milde zeepoplossing (gemixt met lauw water). Schrob het parasoldoek daarna zachtjes schoon en spuit deze helemaal schoon met de tuinslang. Laat het doek drogen in de zon. Een extra tip: houdt het weerbericht in de gaten, zodat het doek snel weer droog is. 😉
Tip 6 – Beschermen
- Behandel het doek van jouw parasol met een speciaal protectie middel. Zorg dat het parasoldoek goed schoon is voordat je een beschermmiddel gebruikt. Was bijvoorbeeld het doek eerst, zoals hier boven beschreven. Laat het doek vervolgens goed drogen voordat je het parasol beschermmiddel gebruikt. Schud de fles met de vloeistof goed. Breng vervolgens een laag aan op het schode, droge doek, totdat het hele doek doorweekt is. Breng deze laag aan met de bijgeleverde doek. Laat het doek vervolgens goed drogen. Voor optimale bescherming kun je de behandeling herhalen.
- Berg de parasol op in een speciale beschermhoes op een droge, beschutte plek. Zorg dat je dit alleen doet met een droge parasoldoek. Anders kunnen er blijvende vlekken, kringen of zelfs verkleuringen op komen. Een beschermhoes houdt de parasol niet alleen vrij van stof en vuil, het beschermt ook tegen ongedierte die graag tussen een parsoldoek kruipen om droog te kunnen overwinteren.
Naast deze 6 tips om je parasol te reinigen en te beschermen hou je best rekening met enkele andere weetjes rond je parasol.
Tip: Staat de parasol onder een boom? Check het doek dan regelmatig op vogelpoep en verwijder dit zo snel mogelijk. Zo voorkom je vlekken. Klap de parasol altijd in als je deze niet gebruikt.
Onderhoud parasols
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je parasol. Om dit te realiseren is het belangrijk gebruik te maken van een beschermhoes. Deze beschermt je parasol tegen regen. Wanneer je geen hoes gebruikt, kunnen weer- en schimmelplekken in het doek ontstaan, die niet te schoon te poetsen zijn. Let wel op dat een parasoldoek droog in een beschermhoes weggepakt moet worden. De hoes beschermt een parasol ook tegen zonlicht. In de blog ‘Tuinmeubelen opbergen‘ lees je welke beschermhoes bij jouw parasol past.
De zon kan een doek doen verkleuren. Als hij uitgeklapt staat, zal een parasol in zijn geheel verkleuren. In ingeklapte toestand kan verkleuring tot lelijke strepen op een doek leiden. Dit kan voorkomen worden met een beschermhoes.
In de wintermaanden is het aan te raden de parasol, indien dit mogelijk is, op een droge plek op te ruimen. Heb je geen ruimte om een parasol op te bergen? Of laat hem in de hoes buiten staan. Een parasols kan tegen een paar regendruppeltjes, maar het is geen paraplu. Begint het hard te regenen of is een regenbui opkomst? Dan is het verstandig je parasol in te klappen en de beschermhoes eromheen te ritsen.
Behandeling van verschillende soorten parasolframes
Parasol met hardhouten frame
Bij hout treedt er vrijwel altijd kleurverandering op. Hierdoor krijgt jouw parasol een eigen uiterlijk. Hout is eenvoudig te onderhouden. Dit doe je door het frame twee keer per jaar even te soppen met soda of groene zeep in warm water. Je kunt het hout beschermen tegen krassen en andere beschadigingen door het met een zachte doek in te wrijven met een meubel beschermmiddel.
Parasol met aluminium frame
Een aluminium frame is te behandelen met een mengsel van lauw water en een niet-agressief reinigingsmiddel. Aluminium roest niet en is dus ontzettend prettig in het onderhoud.
Rieten Parasol of Raffia Parasol
Reinig je rieten Parasol of Raffia Parasol met een sopje met zout water. Gebruik hierbij een zachte borstel. Lees hier onze Posts over Rieten Parasols
Bali Parasol
Er zijn verschillende kwaliteiten van de super trendy Bali Parasols op de markt. Bij de handgemaakte Bali Parasols uit Bali (hoe voorspelbaar 😉 ) is het doek vervaardigd uit een sterke stof, met degelijke outdoor kwaliteit (De goedkope alternatieven zijn meestal vervaardigd uit katoen of linnen), die perfect tegen een periodieke regenbui bestand is.
Zoals bij de tips hierboven, zorg je er best voor dat je de parasol open laten drogen. De Parasol kan je makkelijk schoonmaken met een zachte spons en milde zeep.
Parasol met afneembare hoes reinigen
Benodigdheden parasol schoonmaken:
– Groene zeep
– Water
– Spons of zachte schuurspons
Stap 1
Haal het doek van de parasol af en maak een sopje met lauw water en groene zeep in een grote emmer of in de badkuip.
Stap 2
Leg het doek in het water en was het met de hand totdat het vuil eruit is. Knijp het doek goed uit.
Stap 3
Monteer het doek als deze nog vochtig is en laat drogen.
Schimmel van een Parasol verwijderen
Parasols voor buiten zijn vatbaar voor schimmelgroei, vooral als ze het hele jaar buiten staan of als ze nog vochtig zijn opgeborgen. Om schimmel van een buitenparasol te verwijderen, begint u met deze stappen:
- Gebruik een zachte borstel om los vuil te verwijderen en schrob de plekken goed met schimmel of meeldauw.
- Meng in een emmer witte azijn en warm water van gelijke delen. Gebruik het penseel om het in de oplossing te dopen en in kleine gebieden in een cirkelvormige beweging in het canvas te werken.
- Ga door totdat de schimmel en schimmel zijn verwijderd.
- Spoel het oppervlak af met een tuinslang en laat het drogen in de zon.
- Volg indien nodig de bovenstaande stappen voor een algemene reiniging.
De foto die we gebruikt hebben in dit artikel is van Thorsten technoman via Pexels