Checklist Blog Kopen Tips

6 Tips bij het aankopen van een parasol: de checklist

5-TIPS-AANKOPEN-PARASOL-PARASOLWORLD

In de tuin is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonlicht! En om te voorkomen dat je meteen naar binnen moet gaan, kun je ook kiezen voor een parasol in de tuin. Heerlijk verkoelend! Maar voor welke parasol kun je nu het best gaan? Lees snel verder over onze tips bij het aankopen van een parasol!

tips-bij-het-aankopen-van-een-parasol-de-ultieme-gids
Tips bij het aankopen van een parasol: de ultieme gids

Expert tip: De keuze van je volgende parasol hangt af van de plaats, de afmetingen, de vorm, het material en verankering. Loop deze een voor een af en je hebt de perfecte basis voor een parasol die jaren meegaat.

Hoe kies je een parasol?

Allereerst is het goed om na te denken over de plek om de parasol neer te zetten. Kun je een parasol op het balkon zetten? Dan is een andere parasol geschikt dan wanneer de parasol in de tuin staat. Let ook op de ondergrond waarop de parasol komt te staan. We verzamelen alle tips bij het aankopen van een parasol

Shortlist: Tips voor het kopen van een parasol op een rij

  1. Waar plaats je je parasol?
  2. Size does Matter: begin met bepalen van de juiste grootte
  3. Kies tussen een staande of een zwevende parasol
  4. Welke vorm wil je: een vierkante of ronde parasol?
  5. Het juiste materiaal bepaalt de kwaliteit en levensduur van je parasol
  6. De parasolvoet zorgt voor een goede stabiliteit bij elke weersomstandigheid

1. Begin bij de juiste grootte

Wie een parasol aanschaft, heeft allereerst te maken met de grootte. Het is immers de bedoeling dat je gehele zithoek bedekt kan worden in schaduw, nietwaar? Tijd dus om het meetlint erbij te pakken en te kijken welke afmetingen er nodig zijn.

Wie deze stap overslaat, vergroot de kans op een miskoop. Het is immers niet ideaal als de ene helft van het gezin in de schaduw kan zitten, en de andere helft het maar met de brandende zon moet doen. Gun iedereen dat comfort!

zwevende-of-staande-parasol
Zwevende of staande parasol: welke te kiezen?

2. De staande of zwevende parasol

Er zijn grofweg twee verschillende parasolsoorten te vinden, bijvoorbeeld tussen de parasols van Gamma: de staande of de zwevende variant. Beide soorten kennen een eigen uitstraling – denk er dus goed over na waar jij voor kiest. Zo hebben zweefparasols vaak een wat robuustere look, omdat de voet zich naast de zithoek bevindt. Tegelijkertijd past de zwevende variant ideaal bij een moderne tuininrichting.

Heb je een balkon of terras, lees hier alles over de balkonparasol

Voordelen en nadelen van zwevende of staande parasols

Wat nu de voordelen zijn van beide modellen? De zweefparasol is gemakkelijk te combineren met vrijwel ieder tuinmeubelstuk: je hoeft immers minder rekening te houden met de voet. Perfect dus als je bijvoorbeeld een tafel op het oog hebt waar geen parasol in kan staan. Het voordeel van de staande parasol is dan weer dat je de voet niet in het zicht hebt: deze werk je eenvoudig weg onder de meubels.

Gerelateerd: Glatz Parasols

3. Een vierkante of een ronde parasol

Ben je van plan om de parasol boven een tafel te plaatsen? Dan is het wellicht handig om te kiezen voor een ronde parasol. De baleinen van een vierkant doek zijn namelijk langer dan die van een rond doek. Hierdoor kun je een vierkante parasol vrijwel nooit inklappen boven een tafel. Hier tegenover staat dat een je met een vierkante parasol van 300×300 cm een groter schaduwoppervlak creëert dan bij een ronde parasol met een diameter van 300 cm. Dit komt doordat de hoeken wegvallen bij een ronde parasol en je dit stukje schaduw dus mist. Dit houdt in dat een ronde parasol met een diameter van 350cm ongeveer hetzelfde schaduwoppervlak bevat dan een vierkante parasol in de afmeting 300×300 cm.

4. Kies het juiste materiaal

Als je het model parasol hebt uitgekozen, is het tijd om na te denken over het materiaal. Parasols zijn er in allerlei materialen te vinden – die ieder zo hun voordelen kennen. De meest voorkomende stoffen zijn polyester, acryl, textileen en olefin. Het is verstandig om hier vooraf onderzoek naar te doen en te kiezen voor de variant met eigenschappen die voor jou belangrijk zijn.

Het materiaal van de parasol bepaalt de levensduur en de prijs

Zo wordt polyester gebruikt voor goedkope parasols: prima geschikt voor een eerste parasol die wellicht niet dagelijks wordt gebruikt. De parasol van acryl is sterk in het afstoten van vuil en water. Dit maakt ‘m dan ook een goed te onderhouden parasol. Textileen is net als acryl bestendig tegen meerdere weersomstandigheden. Daarnaast laat het materiaal nog wat zonlicht door – ideaal als je liever niet volledig in de schaduw zit. Ten slotte laat olefin nauwelijks UV-straling door: voor een optimale bescherming. Het is dus maar net waar jij waarde aan hecht!

Wat is waterbestendigheid en waarom is het belangrijk?

De betere parasolstoffen hebben een zogenaamde “waterkolom”. Dit cijfer zegt iets over de hoeveelheid water die het doek van de parasol kan wegduwen voordat het in het doek dringt, vooraleer het doek “lekt”. Deze kolom geeft dus de waterdruk weer die op het weefsel wordt uitgeoefend voordat het materiaal doordringt. Het goed parasoldoek is getest met een waterkolom van 500 mm, waardoor het extreem goed bestand is tegen hevige regenbuien, zodat uw gasten droog kunnen blijven onder dit doek.
Horeca parasols hebben eerder een waterkolom van 1000.

Kleurvastheid en UV-bescherming

Kleurechtheid is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het kopen van een parasol. De parasol moet mooi blijven. De kleurvastheid van schaduwstoffen wordt vooral bepaald door het soort kleuring. Professionele of de betere parasoldoeken worden tijdens de fabricage geverfd met vezelkernen. Vergelijk dit met objecten die in de massa gekleurd zijn in plaats van enkel de rand (Gekleurd van buiten, ongekleurd van binnen). Door deze kernkleurstof te combineren met een UV-beschermende coating is de stof beter bestand tegen blootstelling aan zonlicht en minder gevoelig voor kleurverlies.

5. Denk na over het frame

Naast het materiaal van het doek heb je ook de keus over het frame. Hier zien we met name aluminium en hout terug – die ook weer hun eigen pluspunten kennen. Zo is aluminium een stevig en weerbestendig materiaal, dat al gauw jarenlang meegaat. Een duurzame keus! Tevens is het lichtgewicht: de parasol is zo eenvoudig te verplaatsen. Hout past dan weer beter in de tuin qua look. Het geeft een luxueuze en natuurlijke uitstraling. Dit materiaal heeft wel meer onderhoud nodig: zorg zo nu en dan voor een behandeling met olie.

Nieuwkomer: Glasvezel als frame voor een parasol

Naast hout en aluminium zien we zo nu en dan ook glasvezel als frame. Dit is de meest duurzame optie van de drie: het materiaal slijt nauwelijks en houdt het jarenlang vol. Naast regen en andere nattigheid is ook wind geen probleem voor een frame van dit materiaal: het beweegt zacht mee met de wind, en zal zo niet breken.

6. De Parasolvoet

Natuurlijk moet je ook goed nadenken over de juiste parasolvoet. Op welke plek t.o.v. de parasol moet deze komen voor een praktische indeling van de tuin. Ook moet de parasolvoet zwaar genoeg zijn voor het gewicht van de parasol, zeker bij een grote parasol. Je kan kiezen voor een parasol met voet in het midden, maar bijvoorbeeld ook voor een zweef parasol of hangparasol, parasoldoek, of een muurparasol. Welke tuinparasol je ook kiest, elke parasol heeft weer zijn eigen voor en nadelen.

Tabel met afmetingen van type parasols

Zie hieronder een tabel met informatie over de diameter van de parasolbuis, de geschatte hoogte van een parasol en het type buis voor verschillende soorten parasols:

Soort parasolDiameter parasolbuisGeschatte hoogteType buis
Standaard20-50 mm2-4 meterAluminium
Zweefparasol25-35 mm2-3 meterAluminium
Strandparasol25-40 mm1-2 meterPlastic
Rieten parasol30-50 mm2-4 meterBamboo

Dit zijn gemiddelde waarden en het is mogelijk dat er afwijkingen zijn afhankelijk van het specifieke model van de parasol.

Aankooptips voor Parasols (video)

Aankooptips voor Parasols door Warentuin

Tips voor de juiste parasol: een weloverwogen keus

Het aanschaffen van een parasol is niet zomaar wat! Het vergt behoorlijk wat nadenktijd. En dat is maar goed ook: alleen door de juiste keus te maken, geniet jij optimaal van je tuin! En kies je voor een parasol die nog lang meegaat en aansluit op jouw wensen.

Deze 6 Tips bij het aankopen van een parasol helpen je zeker en vast op wag naar zorgeloze zomers.

Merken van parasols

Veelgestelde vragen rond tips bij het aankopen van een parasol (faq)

Welke kleur parasol kies je het best?

Geen enkele kleur is weerbestendig en door de zon en andere weersomstandigheden zal de stof in de loop der jaren constant dof worden. Zwart verkleurt sneller in de zon dan wit, maar wit kan ook sneller verkleuren in de regen. Over het algemeen geldt: hoe beter de parasol, hoe langer de kleur behouden blijft. Parasols zijn erg sfeervol voor uw tuin. Het is daarom goed om rekening te houden met de kleur van de parasol. Zwart en wit zijn de populairste kleuren voor parasols.

Welke kleur parasol houdt de zon het beste tegen?

Hoe donkerder de kleur, hoe meer zon tegengehouden wordt. Een zarte parasol is dus het best om de zon tegen te houden. Wat is beter, een lichte parasol of een donkere parasol/verduisterende stof? Het voordeel van ondoorzichtige of bijna doorschijnende materialen (dik en donker) is dat ze ook goed in staat zijn om warmte en schadelijke UV-stralen tegen te houden. Het nadeel is dat de onderkant te donker wordt.


Gerelateerde gidsen rond parasol en tuin

Foto in dit artikel over tips bij het aankopen van een parasol door Ricardo Gomez Angel op Unsplash

Similar Posts